onsdag, februari 21, 2007

My Crime and Punishment

När Annika var i Sverige köpte hon en rosa pocket-version av, citat "världens mest berömda bok", Brott & Straff av Dostojoski...Dostevisk....Dotokivsk...vi kan kalla honon Mr. D. Detta gjorde hon icke av fri vilja, nej, det var de övre makterna, "the man" (eller i hennes fall " the swedish-teacher) som tvingade henne.

I mer än en månad har Annika kämpat med denna boken. När allt hon har velat har varit att läsa Fogelströms Stad-böcker eller att se på Scrubs har hållt kvar bok-helvetet framför ögonen och tvingat sig läsa sida efter sida. Under denna litterära tortyr har det enda hon har kunnat erinrat om varit "Hur kan någon tycka om den här boken?" och "Varför kan den bli känd?" Har Mr. D mutat in sig hos någon recensent? Och är det "världens mest berömda bok" för att regeringar över hela världen har gått på recensenten och tvingar barn till att läsa den? Annika tror i alla fall att det är något fuffens med denna boken.

Efter en och en halv månad och 633 sidor kom äntligen stunden som Annika har längtat efter. Hon läser ut den 633 sidan, slänger boken hårt i golvet och skriker (hon är ju i alla fall för en gångs skulle hemma och skrika när hon vill):
- In your face, bok-helvete!!!!
All den agression mot boken som tagit många värdefulla timmar av Annikas ännu unga liv rinner ut ur henne genom det skriket. Och Annika kan fortsätta leva ett Brott&Straff-fritt och därmed lyckligt liv.
Man kan tänka sig att Annika är fylld med nya tankegångar och vishet efter att ha läst en sådan klassiker men det enda som hon har lärt sig av sin läsupplevelse är:
"Om ni någon gång ser boken Brott & Straff - spring!"

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag lovar att lyda ditt råd annika!

Anonym sa...

haha jag har faktiskt tänkt att läsa den, men jag bör kanske ändra mig då..