fredag, april 27, 2007

My charity.

Smygvälgörenhet, det skulle jag vilja kalla den nya våg av välgörenhet som vi ser mer och mer. Glöm galor och människor som stoppar en på gatan, nu ska vi bidra till välgörenhet alldeles frivilligt och småskaligt.


Det började med majblomman, en oskyldig blomma som man köpte från lika oskyldiga små barn så att de kunde åka till Fiskeboda. Men samtidigt gick en del av pengarna till behövande barn. Konsumenterna fick en blomma att pryda jackan med men samtidigt ett gott samvete lagom till våren. Dettta två-i-ett koncept är det som jag kallar smygvälgörenhet. Att konsumenten genom att välja ett kanske lite dyrare alternativ både får en produkt och hjälper någon sorts välgörenhet. Den välgörenhet som kom först med smygvälgörenhet var AIDS-forskning med sin röda färg. American Express kom till vintern med ett rött kredit-kort där en del av vad som spenderades gick till AIDS-forskning. Snabbt därpå lanserade Apple en röd Ipod Nano där också en del av priset gick till AIDS-forskning.
Trenden var igång och rullandes. Jag vet inte hur det ser ut i Sverige men här i England har var och varnnan produkt någon sorts smygvälgörenhet. Topshop säljer Fairtrade-tröjor och Ben&Jerry's har en ny glasssmak som heter Fairtrade Vanilla. H&M har ett tag nu haft en organisk kollektion och detsamma har New Look i England haft. Krav-märkta bröllop är en ny trend inom bröllops-branshen. Och nästan alla vattenflaskor bidrar till ett färsk-vattens-projekt i ett u-land.


Just nu när Miljön är så hypad vill alla företag bidra med sin del där. Användningen av majs-stärkelse har varit mycket populär där. Med majsstärkelse kan man tillverka plast-liknande materiak som är komposterbart. IKEA i England har majs-påsar, förpackningen av våra sandwichar i skolan är gjorda av majs och jag dricker just nu en kompsterbar vatten-flaska gjord av majs. Enligt hemsidan ska man kunna lämna flaskan i naturen och den skulle kompsteras inom 10 dagar.


Jag älskar denna smygvälgörenhet. När människorna nuförtiden har tröttnat på miljö-hotet (?) behövs en ny vinkel på problemet. Målet nu är att alla flaskor ska vara komposterbara, alla kollektioner organiska och alla vanilj-glass Fairtrade.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej ankie spankie! jag och fanny sitter här och lusläser din blogg och väntar nervöst på att fransyskorna ska komma. Mon Dieu..oh la barbe! Allt väl på din lilla ö? Miss yö,
bisous

Anonym sa...

ooh, låter spännande de där med flaskorna som komposteras efter tio dagar, bara dom inte gör de innan man hunnit dricka upp dem...hm
puss o kram!
lycka till me fransyskorna till föregående talarna!

Anonym sa...

det är fan rätt kul att vi människor har blivigt lite mer omtänksamma mot varandra och vår miljö :) var på tiden!

Jenny sa...

Igår köpte pappa och hans flickvän varin tröja gjorda på hampa.

Dom går dock inte att röka.

Annika sa...

Vad e hampa? Bond-slang för gräs eller...

Anonym sa...

Hur va det i Paris, hörde på nyheterna att ni drog igång några kravaller... Ser fram emot ett långt och grundligt inlägg med många bilder! Chip!

Anonym sa...

hur går det med uppdateringen? lite glest på sistone tycker ja. något om händelserna i paris vore ju roligt att få höra om :)
kram!

Anonym sa...

vi vill se, fler blogginlägg från annika! :D

Anonym sa...

när kommer det lilla livet hem?

Annika sa...

Jag jobbar på ett inlägg om Paris